ajánlás
 

Ha hasznosnak találta honlapunkat, ide kattintva ajánlani tudja ismerősének! Köszönjük!

 
terhességi tesztek
 
 
 
a családtervezés kiválló eszköze
az ovulációs mikroszkóp bárhol használható
a családtervezés bármikor használható eszköze
 
 
Gyakran ismételt kérdések
 

Amennyiben kérdésére nem talál választ, vagy további kérdései vannak, forduljon hozzánk bizalommal itt!

Mit is jelent pontosan az ovuláció?

Ovuláció, magyarul tüszőrepedés, az a folyamat, amelynek során egy (ritkán több) érett petesejt kiszabadul a petefészekből. Ez rendszerint a két menzesz közötti úgy nevezett középidőben történik. A szabaddá vált petesejt a petevezetékbe kerül, majd tovább halad a méh üregébe.

Mi az a cervix?

A méh nyaki részét cervixnek nevezzük, amely ujjbegyszerűen boltosul be a hüvely felső részébe. Közepén nyílik a nyakcsatorna a külső méhszájjal. A nyakcsatorna hámja nyákot termel, amely mint palack nyakában a dugó kitölti a nyakcsatornát. Ez nem csupán mechanikai, de egyben kémiai védelmet is nyújt a méhüreg számára a hüvelyből felhatoló kórokozókkal szemben. Egy másik funkciója, a felhatoló spermiumok "befogása" és segítése, még alkalmasabbá tétele a fogamzásra. A nyák mennyisége és minősége a ciklus folyamán változik.

Nyállal vagy cervix-váladékkal kaphatok-e biztosabb eredményt?

Egyértelműbben értékelhető eredményt cervix-váladék vizsgálatakor kaphatunk, mert a cervix-váladék kristályosodási képe erőteljesebb a nyálból végzett száradási képnél. Célszerű a tesztet nyállal és cervix-váladékkal egyaránt elvégezni, hogy mielőbb megfelelő tapasztalatot szerezzünk a mikroszkóp használatával és menstruációs ciklusunkkal kapcsolatban. Biztos eredményt akkor kapunk, ha a tesztet olyan váladékmintával végezzük, amit nem befolyásol semmilyen egyéb tényező.

Mit tegyek, ha egyik ábrát sem vélem felfedezni a látómezőben?

Lehetséges, hogy a tárgylemez közepén éppen nem lát semmit. A lencsét tartalmazó korong kis mértékű jobbra, illetve balra történő elfordításával az esetlegesen a tárgylemez szélére került minta is megtekinthető.
Az önellenőrzés során gondoljunk az átmeneti napok figyelembe vételére, amikor nem kívánt terhesség bekövetkeztével számolhatunk. Az ilyen napokat a nem egyértelműen fonalas, illetve nem egyértelműen amorf alakzatokat mutató kép jelöli. Ilyen esetben érdemes egy-két napon belül újra megismételni a tesztet.

Mennyire megbízható ez a módszer?

A módszer a megfelelő tapasztalatok birtokában és helyesen használva magas szintű biztonságot nyújt. A többi természetes módszerhez hasonlóan, teljes biztonságot nyilvánvalóan nem nyújthat. Más természetes módszerekkel együtt alkalmazva a megbízhatóság növelhető. Fontos, hogy megismerjük szervezetünk működését, és kialakuljon bennünk az a tapasztalat, hogy a ciklus mely napjához milyen kép tartozik. Így alkalmazása rutinszerűvé válik.

Mikor ne végezzünk tesztet?

Nyállal ne végezzünk tesztet, evést, ivást vagy dohányzást követő egy órán belül. Ha a hüvelyben bármilyen fertőzés, gyulladás, vagy egyéb betegség gyanúja áll fenn, a tesztet kizárólag csak nyállal végezzük. Fogamzásgátló készítmény használata mellett vagy közvetlenül azt követően, illetve bármilyen hormonkezelés, hormontartalmú gyógyszer szedése esetén a teszt egyáltalán nem alkalmazható! Ilyen esetben a teszt megkezdése előtt forduljon szakorvoshoz.

Hányszor használhatom az ovulációs mikroszkópot?

Az ovulációs mikroszkóp korlátlan számú használatra megbízhatóan alkalmas, amennyiben használat után megfelelően tisztítja. A készüléknek nincs lejárati ideje, így a családtervezés kiváló segítője.

Hogyan tisztítsam az ovulációs mikroszkópot használat után?

Használat után az üveg tárgylapot nedves ronggyal tisztítsa, majd szálat nem hagyó pamut kendővel törölje szárazra és foltmentesre. Ügyeljen arra, hogy a mikroszkóp lencséjét lehetőleg ne érintse. Amennyiben a lencsére váladék, víz vagy bármilyen szennyeződés kerül, azt mindkét oldaláról száraz kendővel törölje tisztára. Az ovulációs mikroszkópot a hozzá adott tároló dobozban tárolja.

 
fogászat